JO8-1 en JO9-2 strijden om de baard van de keizer

15 februari 2020 9:30

Strijen JO9-2 vs. Strijen JO8-1 Uitslag: 3-2

Na ons spannende gelijkspel van vorige week tegen SHO, bleek op voetbal.nl dat we nog een maand moesten wachten op onze volgende wedstrijd. Tijd voor de trainers dus om actie te ondernemen. In overleg met de trainers van JO9-2 Frank en André kreeg het plan om de twee teams een oefenpotje tegen elkaar te laten spelen steeds meer gestalte. Beide teams hadden voldoende spelers beschikbaar, het weer was goed, Leo Versendaal wist een veld en een kleedkamer in te passen in het programma (Leo bedankt!), het aanvangstijdstip werd op een heerlijke 10.30 vastgesteld en de jongens hadden er weer veel zin in. Een wedstrijd spelen tegen de jongens van 9-2 – dat deed een vuurtje van enthousiasme in hun ogen aanwakkeren. Veel van deze spelers zijn niet alleen clubgenoten van elkaar, maar ook klasgenoten en vriendjes. Dat beloofde dus een spannende pot te worden. Ook de ouders hadden door dat deze oefenpot voor de jongens meer was dan enkel een balletje trap, want ze stonden weer in grote aantallen langs de lijn. Wat overigens goed hielp met het blokkeren van de Zuidwester die over de velden raasde.

JO9 waren met hun gehele team (10 man) aanwezig en bij JO8 ontbraken Luuk en Abel. Fender trok de handschoenen aan. In de verdediging stonden Mats, Joël en Luca en voorin zorgden Jelle, Raemon en Jamie voor het gevaar. Guus was de vliegende Sub en nam de plek in van degene die in de wissel stond. Dit is voor Guus helemaal geen probleem, want de beroemde woorden die Arjen Robben ooit sprak: “Dirk Kuyt kan alles”, gelden immers ook voor Guus. Er werd besloten 7 tegen 7 te spelen om het aantal wissels wat omlaag te brengen.

De bal werd afgetrapt door JO9 en de strijd barstte los. Waar deze zich aanvankelijk vooral op het middenveld voltrok, en er veel goede duels plaats vonden, drukte JO9 de JO8 langzaam maar zeker wat terug op eigen helft. Maar de eerste 5 minuten gingen voorbij zonder echt gevaarlijke kansen. De kat werd uit de boom gekeken. Vooral Mika en Steyn hadden een paar goede acties, en Thomas wist als laatste man de bal meerdere keren naar voren te rammen. De trainers van beide teams keken elkaar aan, trokken een wenkbrauw op en knikten naar elkaar. Beide teams gingen gelijk op en dit beloofde een spannende wedstrijd te worden. Onder aanmoedigend gejuich van de belangstellenden langs de lijn kreeg JO9 enkele keren de kans om uit te halen, en een zo’n uithaal van Mika kwam op de heup van Joël terecht, waarna hij het doel in rolde. 1-0.

JO9 wilde meer en zette daarna de aanval voort. Echter creërde JO8 ook heel wat kansen en wisten vooral Jamie en Raemon vaak door de verdediging heen te breken, waarbij de goed oplettende Thimo enkele keren moest ingrijpen. Ook in de duels ging het gelijk op en het was mooi om te zien hoe de jongens van JO8 (die soms een kop kleiner waren dan hun tegenstanders) zich zonder blikken of blozen in een duel stortten. Er werd goed overgespeeld en iedereen begrijpt steeds beter op welke positie ze moeten staan en waar ze op moeten letten.

Toen na een klutsje op een klutje voor het doel van Fender Luca (die deze wedstrijd weer zeer goed verdedigde en ook steeds feller begint te worden) de bal niet goed weg kreeg, greep Elin haar kans en tikte de 2-0 binnen. Gelukkig lieten de jongens van JO8 het koppie niet hangen en werd na goed samenspel tussen Jelle, Raemon en uiteindelijk Jamie de 2-1 in de korte hoek ingeschoten. Er was weer hoop. En er was weer mogelijkheid. En er was siroop.

Na de rust liep de spanning in de wedstrijd op. Beide keepers moesten meerdere acrobatische reddingen verrichten om de netten vrij te houden, wat duidde op aanzienlijke kansen voor beide teams. Mika, Daan en Steyn waren ook in de tweede helft zeer gevaarlijk met hun goede loopacties en harde schoten, maar ook nu werd er weer goed verdedigd. Vooral bij Mats is de vooruitgang duidelijk waar te nemen. Dat Mats goed de bal kon veroveren was al duidelijk, maar nu hij ook met zijn chocoladebeen de bal om de tegenstander heen weet te spelen om vervolgens met een pass langs de lijn een teamgenoot aan te kunnen spelen, biedt dat vele nieuwe mogelijkheden voor ons in de counter-attack. Ook Joël stond vandaag als verdediger weer zijn mannetje en zijn goeie intrappen brachten de bal iedere keer tot ver over de middellijn. Joël heeft het publiek ook nog tentoongesteld wat het nu in de praktijk betekent om “als een speer” terug naar het eigen doel te rennen.

Op het moment dat Christian de bal verloor aan Jamie, en Guus en Jelle er als de kippen bij waren om hem bij te staan, kon Thomas in zijn eentje hier weinig tegen doen, en wist Jamie de 2-2 binnen te schieten. We stonden weer gelijk met nog 10 minuten op de klok. Deze laatste tien minuten merkten we dat de JO9 nog net iets meer kracht en uithoudingsvermogen in de gelederen had, en het voor onze hardwerkende jongens steeds lastiger werd om ze bij te houden. Hoewel Joël een goed schot van Steyn met zijn (zelfde) heup dit keer nog wel naast de paal wist te werken, resulteerde het aanvallend geweld uiteindelijk in een ren-actie van Mika, die de bal met zijn buitenkant tussen de benen van Fender door tikte en de 3-2 binnen schoot. De jongens van JO8 lieten zich echter niet kennen en vochten door als leeuwen, enkele keren zeer dichtbij de gelijkmaker. Dat de scheidsrechter Guus in de laatste minuut van de wedstrijd geen penalty gaf toen hij werd neergehaald in het strafschop gebied is op zich ook wel te begrijpen, want zonder VAR is het over het algemeen vrijwel niet te zien of Guus nu valt door een ingreep van zijn tegenstander of gewoonweg doordat zijn eigen benen met elkaar in de knoop raken. Jawel, bij de trainingen van JO8 zijn er zelfs jongens die struikelen over de wit gekrijte middellijn, maar dit ter zijde.

De sportieve, spannende en leuke wedstrijd eindigde in een overwinning voor de JO9-2, die dat uitbundig (en terecht) met elkaar vierden. De penalty’s werden gescoord (sommige gehouden), er werden netjes handjes geschud en iedereen ging amicaal met elkaar op de foto. De trainers hebben de jongens gevraagd elkaar op school niet te plagen met de uitslag van de wedstrijd.

Namens JO8-1 willen we de spelers van JO9-2 Daan, Elin, Thimo, Steyn, Christian, Niels, Thomas, Nick, Mika en Bas, en daarnaast hun altijd enthousiaste trainers André en Frank, hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van deze wedstrijd. We hebben er allemaal ontzettend van genoten en nemen een mooie herinnering mee naar huis. JO9-2 gefeliciteerd met de overwinning en JO8-1, jullie mogen hartstikke trots op jezelf zijn!